"Dragostea si dansul sint una"

(articol din Stiri din Divertisment)



Scris de: anca axenia | (spune-ti parerea!)    Publicat in 2007-09-23 | Sursa

La cele doua spectacole sustinute de Béjart Ballet in cadrul Intilnirilor JTI si la Festivalul „George Enescu“, oamenii s-au calcat in picioare. Cotidianul a avut acces si in culise, si la repetitii. In Sala Mare a Teatrului National, atmosfera era ca la un meci de fotbal sau ca la corida. Spectatorii au aplaudat, au batut din picioare si au strigat „bravo“ minute in sir. Politicienii au uitat de motiune si si-au scos consoartele la balet. Gurile rele comentau ca Tariceanu statea in loja linga Iliescu, care isi amintea probabil de tinerete si de serile petrecute la spectacolele de la Balsoi.

Actorii Teatrului National si balerinii Operei Romane s-au inghesuit studenteste pe scari, spre disperarea unor cuconite venite cu bilete de favoare de la Ministerul Culturii: „Da’ pe astia cine i-a lasat sa intre daca nu au bilet cu loc?“.

„L’Amour, la Danse“, o selectie din cele mai importante creatii ale lui Maurice Béjart, sta, dupa cum spune si titlul, sub semnul iubirii si al baletului, insa succesiv. In prima parte, rolul de ghizi prin dansurile lui Béjart il indeplinesc Romeo si Julieta. Ei trec, pe rind, prin propria poveste, prin „Incununarea primaverii“ a lui Stravinski, prin muzica africana, prin Mahler, prin Charles Gounod, Mikis Teodorakis si prin Jacques Brel. Desi Romeo si Julieta sint inca prezenti, in partea secunda, calauza prin creatiile lui Béjart e un dervis rotitor care stie ca la auzul numelui lui Dumnezeu tot universul danseaza.

„Ni s-a spus: «Faceti dragoste, nu razboi». Am facut dragoste. Si atunci, de ce dragostea ne-a declarat razboi?“, se intreaba Béjart prin vocea dansatorului sau japonez Keisuke Nasuno in preambulul dansului „Intre doua razboaie“. Cele doua confruntari la care se refera marele coregraf sint cea politica, din Orientul Mijlociu, pe muzica palestinianului Cheik Iman, si cea personala, a luptei cu SIDA, in fragmentele din „Ballet for Life“, pe muzica de Queen si Mozart. „Desi se numeste «Balet pentru viata», in el e vorba de moarte, si nu de orice fel de moarte, ci aceea inspaimintatoare de a muri de tinar, din singura vina ca ai iubit prea mult“, explica Gil Roman, prim-solistul si directorul artistic al companiei. „Ballet for Life“, spectacolul pe care bucurestenii l-au vazut integral in anul 2000, la prima editie a Intilnirilor JTI, este baletul pe care Maurice Béjart l-a creat dupa moartea lui Freddie Mercury si a balerinului Jorge Donn, partenerul de viata al coregrafului.

Dar „Show Must Go On“ o spunea Mercury si o stie si Béjart, iar finalul spectacolului de la Bucuresti a stat sub semnul unicei certitudini a lui Béjart, el insusi un batrin dervis rotitor: universul trebuie sa continue sa danseze.

„Spectacolul vostru de la Bucuresti se numeste «L’Amour, la Danse». Dintre cele doua, care e mai importanta pentru tine?“, l-am intrebat pe Gil Roman. „Pentru mine, ca si pentru Maurice, dragostea si dansul sint de fapt un singur concept, ar trebui sa se scrie intr-un singur cuvint si ma mir ca nimeni nu s-a gindit inca la asta“, a raspuns el.

A spune despre Gil Roman ca e un mare balerin e o minimalizare de neacceptat. El este cel prin care Béjart si-a materializat visele, e Adamul plamadit de coregraf. „Cum as putea sa-ti explic?“, incerca Gil sa lamureasca lucrul de nelamurit al legaturii lui cu dansul. „Pentru mine, baletul este ceea ce e religia pentru un calugar. Sint devotat total, am depus voturile monahale. Poate nu saracia si abstinenta, desi uneori am parte si de ele, dar ascultarea mea e definitiva. Sint pe deplin robul dansului. Pentru mine nu mai exista cale de intoarcere si sint foarte fericit asa. Pentru ca simt ca detin adevarul. Cum ar spune un pastor american: «Aleluia! Sint mintuit!».“

Gil Roman e extrem de exigent cu sine si, in extenso, si cu ceilalti. „Dansul e un lucru serios“, le spune el dansatorilor la repetitie. „Nu cumva sinteti prea mici pentru baletul asta?“, ii intreaba el sever. Conduce atent repetitia, secundat de Julio, asistentul sau cubanez, un fel de pantera neagra, cu corp si miscari perfecte. „Desi pare ca sint un tortionar, in realitate lucrurile nu stau chiar asa de rau“, spune el amuzat. „Ii tratez pe dansatorii mei cu tot respectul si, asta ti-o spun la ureche, sa nu ma auda, adevarul e ca sint topit dupa ei. Ii iubesc de mor… Numai ca, asemeni copiilor, balerinilor trebuie sa li se explice clar regulile jocului. Si lor le place teribil joaca asta, altfel nu ar veni din toate colturile lumii sa danseze pentru Béjart Ballet. Avem si o romanca in trupa, Oana Cojocaru.

Are 18 ani, a primit o bursa la scoala Béjart, un fel de pepiniera in care ii antrenam gratuit pe toti copiii talentati pe care ii gasim prin lume. Oana e la noi de doua luni si evolueaza foarte bine. Si sa stii ca nu spun asta din politete. De fapt, nici nu cred ca sint un om prea manierat“, spune glumet Gil Roman. „Dansatorii nostri sint antrenati ca in orice clipa sa poata dansa toate rolurile. Nu avem decit foarte putini titulari in echipa. Ei stiu bine ca, daca am asupra unuia o cit de mica indoiala, nu pupa sa danseze in spectacolul de diseara. Competitia e acerba in lumea noastra, dar e si mult fairplay. Din 37 de dansatori, doar sapte au ramas din vechea trupa, cea cu care am venit la Bucuresti in 2000. Scoatem in fiecare an din pepiniera noastra singe proaspat.“

„Eu am inceput, bineinteles, cu baletul clasic“, imi povesteste. „Stii, chestia aia draguta, cu poante, cu volane si mult sclipici… Si cind am vazut prima data un balet al lui Béjart, mi-am spus: «Barbati transpirati, dansind cu ura? O, Doamne, ce oroare!». Dar, pe masura ce ii urmaream oripilat, am simtit ca vreau sa fac parte dintre ei, ca vreau neaparat sa fiu unul dintre barbatii aia plini de sudoare si de adevar. Si iata ca transpir alaturi de Béjart din 1979. Eram adolescent pe atunci, acum sint trecut bine de 40 de ani, dar ce conteaza? Dupa cum ti-am spus: Sint mintuit!“.

Background-ul dansatorilor

Singura romanca din companie, Oana Cojocaru, a cistigat in urma cu un an un concurs de balet la Lausanne si a primit drept premiu o bursa la Béjart Ballet. „Gil m-a vazut la scoala si iata-ma aici. Nici nu-mi vine sa cred. Acum doi ani, nici in visele mele cele mai indraznete nu ma gindeam ca am sa ajung atit de repede sa dansez alaturi de cei mai mari dansatori ai lumii. Sint foarte emotionata sa dansez in Romania.

Gil mi-a si zis: «Ai grija sa nu te faci de ris. Esti acasa»“, relateaza Oana. Japonezul Keisuke Nasuno e in trupa de sapte ani. „Am facut scoala Béjart si lucrul asta mi-a fost fatal. Ce sa spun? E greu. Foarte greu. Dar pentru mine, atita vreme cit e greu, e foarte bine“, spune el. Elisabet Ros, din Spania, s-a alaturat companiei in 1991. „In Barcelona am lucrat cu Mauro Galindo, discipol al lui Béjart.

Maurice a venit special la Barcelona sa ma vada si, dupa un singur dans, pina sa apuc sa ma dezmeticesc, eram deja angajata“, rememoreaza balerina. Italianul Vito Luciani declara ca e devotat cauzei lui Béjart de 11 ani. „M-a sedus cu faptul ca baletul lui spune intotdeauna adevarul“, puncteaza dansatorul.



5 Tag-uri: ,   ,   ,   ,   ,  
Utile: Trimite pe YM | Tipareste | PDF

Opinii: "Dragostea si dansul sint una"
Spune-ne parerea TA!
Numele tau:
Email :
   
Nota: Daca vrei sa iti apara comentariu instantaneu, atunci trebuie sa ai cont de utilizatori la noi ! Creaza-ti un cont nou pe Cinematex sau daca deja ai, atunci acceseaza zona membrilor.
     

Ultimele articole din Stiri din Divertisment


Citeste mai multe detalii despre articolul: Golden Globes Awards 2011Golden Globes Awards 2011
Luni, ora 3 a.m. a României, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a 68-a ediţii a Globurilor de Aur, transmisă live şi pe internet pentru a-i celebra pe cei mai buni din cinematografie şi televiziune. Citeşte o serie de informaţii interesante despre Globuri, a căror gală are loc, în fiecare an, la Beverly Hilton Hotel din Beverly Hills, California. Pe lângă „aura” starurilor prezente la ceremonie, 30.000 de cristale Swarovski au strălucit în sala de decernare a Globurilor de Aur din Beverly Hilton Hotel, California, făcând din această ediţie una dintre cele mai „strălucitoare” de până acum. Cristalele au fost aduse din Austria şi au decorat atât scena, cât şi întreaga sală. Ediţia din acest an a fost umbrită de scandalul iscat în urma acuzaţiilor unui fost jurnalist, Michael Russell, membru al Hollywood Foreign Press Association (organizatoarea Globurilor), care a dat în judecată asociaţia şi pe preşedintele acesteia, Adam Berg, susţinând că nominalizările se acordă în schimbul unor cadouri şi ale unor favoruri. ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Bitza semneaza cu CatMusicBitza semneaza cu CatMusic
Dupa colaborari cu nume de marca ale hip-hop-ului romanesc, Bitza lanseaza in anul 2004 “Sevraj”, primul sau album solo. Odata cu el apare si un nou stil in hip-hop-ul autohton: urban soul. In 2005, apare albumul “Sinuciderea unui inger”, pentru care artistul primeste “Discul de aur”. La doar un an dupa, apare materialul “Fapte bune”, iar in anul 2008, Bitza lanseaza cel de-al patrulea album de urban soul , “Sufletul Orasului”. Februarie 2010 marcheaza aparitia pe piata a celui mai recent album al artistului, “Goana dupa fericire”. De-a lungul timpului, Bitza a colaborat cu nume de marca ale muzicii romanesti, de la Loredana Groza, la Holograf sau Artan, dar si cu artisti de notorietate internationala precum Cypress Hill sau artisti din noul val ca Maximilian sau Guess Who ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Jackass, cu parfum de no.1Jackass, cu parfum de no.1
In aceasta saptamana, trupa de nebuni a celor de la Jackass revine pe marile ecrane cu cel de-al treilea film - Jackass 3D - film care se bucura in aceste zile de un succes enorm, mai ales in publicul tinta - tinerii - reusind sa incaseze din cinematografele de peste ocean suma recod de 50 de milioane de usd, cu 20 de milioane peste suma previzionata de producator. Mai trebuie mentionat ca pentru a produce Jackass 3D, s-au investit 10 milioane de USD, deci, chiar in w/e lansarii filmul a incasat din SUA cu 500% peste costurile de productie. ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Bourne Legacy in 2012?Bourne Legacy in 2012?
Cine credea ca aventurile lui Matt Damon in pielea agentului Bourne s-au incheiat, s-a inselat amarnic! Tony Gilroy, regizorul lungmetrajului "Michael Clayton" a fost angajat de studiourile Universal Pictures pentru a face doua lucruri: scrierea scenariului dar si conducerea regiei celui de-al patrulea film din franciza "Bourne". Denumirea temporara a noului film Bourne este "The Bourne Legacy".Acesta nu are deocamdată un scenariu scris iar implicarea lui Gilroy în calitate de regizor al acestei pelicule este un semn clar in privinta revenirii actorului Matt Damon în rolul super-agentului Jason Bourne, dar in cazul in care Matt Damon va declina oferta celor de la Universal Pictures, studiourile americane au bineinteles un plan de rezerva care costa in promovarea unui actor nou in rolul mentionat mai sus. ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Titanic 3D - relansare in aprilie 2012Titanic 3D - relansare in aprilie 2012
In 2012, cand se vor face 100 de ani de la scufundarea celebrului vas de croaziere Titanic, studiourile Paramount Pictures vor relansa capodopera regizorului James Cameron, filmul Titanic in varianta 3D. Daca nu stiati deja, filmul ii are in rolurile principale pe Leonardo DiCaprio si Kate Winslet si va fi lansat in cinematografele din intreaga lume in luna aprilie 2012. Filmul Titanic va ajunge in salile de cinema cu doar cateva saptamani dupa un alt succes de Box Office - filmul lui George Lucas - Star Wars: The Phantom Menace (Razboiul Stelelor - Amenintarea Fantomei Ep.1). Compania Lightstorm Entertainment se ocupa de transformarea in format 3D a celui de-al doilea film ca si incasari, din istoria de peste 100 de ani a cinematografului, film care este depasit doar de Avatar - bineinteles, un film tot in regia lui James Cameron. ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Americanul, omul din fruntea Box Office-uluiAmericanul, omul din fruntea Box Office-ului
George Clooney revine in fruntea Box Office-ului din SUA cu filmul "Americanul", o productie a celor de la Focus Features ; pe scurt, synopsisul filmului ne spune asa - Jacl (George Clooney) este un asasin, singuratic şi mereu pe drumuri. După ce un job în Suedia se sfârşeşte mai dur decât trebuia, Jack se retrage în partea rurală a Italiei. Savurând liniştea unui mic orăşel medieval, Jack primeşte o ultimă misiune – trebuie să construiască o armă pentru o persoană de contact misterioasă, belgianca Mathilde (Thekla Reuten). Spre marea lui suprindere, Jack începe să se apropie de locuitorii orăşelului. Se împrieteneşte cu preotul locului, părintele Benedetto (Paolo Bonacelli) şi se lasă prins într-o relaţie pasională cu Clara (Violante Placido), o femeie foarte frumoasă. Ieşind astfel în lume, Jack s-ar putea să-şi complice periculos de mult existenţa şi să forţeze mâna destinului... ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Ultima exorcizare capteaza atentia publicului in SUAUltima exorcizare capteaza atentia publicului in SUA
Despre filmul care ocupă prima poziţie a topului american în această săptămână nu sunt prea multe de spus - după câteva zeci de exorcizări făcute, un preot ajunge în Louisiana pentru ceea ce părea a fi încă o exorcizare de rutină, doar pentru statistici. Şi, pentru a fi povestea completă, preotului Cotton Marcus i se alătură o echipă de televiziune pentru a filma tot procesul: bineînteles, aşa cum ne aşteptăm, nu va merge totul ca pe roate în această nouă exorcizare! Filmul Ultima Exorcizare, produs de studiourile Lionsgate a strâns în week-endul trecut din salile de cinema cu 300.000 de dolari mai mult decât filmul aflat pe poziţia secundă, Takes. Suma totală culeasă de cei care alungă satana dintre oameni este de 21.300.000 de verzişori. ... citeste toata stirea >>

Citeste mai multe detalii despre articolul: Stallone revine pe podiumStallone revine pe podium
Asa cum era de asteptat filmul care reuneste actorii filmelor de actiune de acum 10-20 de ani, precum Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Mickey Rourke, Eric Roberts sau Dolph Lundgren intr-o distributie de 5 stele alaturi de Jet Li sau Jason Stratham nu putea debuta decat pe prima pozitie a clasamentului american. Scenariul pare perfect - o banda de mercenari este trimisa sa dea jos o dictatura sud-americana, dar in timpul misiunii descopera ca se alfa in mijlocul unei panze de paianjen alcatuita din tradari si minciuni. Toata actiunea este coordonata de cine altcineva decat Sylvester Stallone, in dublu rol de director si actor principal.Pe pozitia a doua gasim filmul Juliei Roberts, Eat Pray Love - un film despre redescoperirea de sine si gasirea bucuriilor vietii, care in acceptiunea eroinei principale sunt a manca (Eat) in Italia, a te ruga in India (Pray) si a gasi dragostea (Love) in paradisul insulei Bali, intr-o calatorie care implica 4 continente si o actrita la fel de fermecatoare ca in primul film in care a jucat. Incasarile filmului sunt de aproape 24 de milioane USD in SUA si 50 de milioane pe intreg globul in acest week-end. ... citeste toata stirea >>