Gafe istorice in filme despre trecut
(articol din Filme si Cinema)
Scris de: anca axenia | (
spune-ti parerea!)
Publicat in 2007-05-14 |
Sursa
Mircea cel Batrin vorbeste in citate din Ceausescu, armata lui Stefan cel Mare lupta cu prastia, iar cusmele si chiloteii mov ai „Dacilor“ au existat doar in mintea celor care au realizat pelicula. Sint doar citeva dintre erorile care abunda cind filmul da piept cu istoria. Se intimpla si peste hotare, si la noi, cu particularitatea insa ca reusim uneori sa ne subminam istoria chiar in incercarea de-a o glorifica.
Istoricul tirgmuresean Cornel Sigmirean da exemplul filmului „Stefan cel Mare - Vaslui 1475“, cu Violeta Andrei si Gheorghe Cozorici, o pelicula realizata in 1974 al carei scop era sa puna osul la construirea trecutului glorios. „La aceasta batalie, probabil singura cistigata de romani contra turcilor, din cauza unei greseli de-a ultimilor, care au venit iarna, au intrat in ceata etc., armata otomana, poate cea mai mare care putea fi pusa pe picior de razboi la acea data, provenind de pe trei continente, se confrunta cu ai nostri imbracati intr-un soi de costum national si inarmati cu armele din legende: prastia si arcul.
Cind, de fapt, se stie ca Stefan avea o armata echipata la standardele vremii, comandase uniforme la Leipzig si la atelierele din Brasov si Sighisoara. Or, era amuzant sa vezi armata lui Stefan in camasi albe si scrobite, numai buna de pus pe scena la «Cintarea Romaniei»“, isi aminteste Sigmirean.
Un film de televiziune din 1981, „Lumini si umbre“, dar si „Pistruiatul“ se lauda cu „confiscarea lui 23 august 1944 de catre comunisti, excluzind regele, anturajul sau si rolul partidelor politice, adica adevaratii autori. E si o manipulare, dar si o greseala“, puncteaza istoricul Steliu Lambru erorile intentionate. Printre victimele lor se numara si Razboiul de Independenta, a carui aniversare a fost „mutata“ de pe 10 pe 9 mai (1877), pentru a nu coincide cu ziua in care Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost incoronat rege al Romaniei, precizeaza acelasi istoric.
Potrivit lui Lambru, si celebrul „Actorul si salbaticii“ calca in picioare adevarul istoric. „Acolo, Toma Caragiu il joaca pe Caratase, un alter ego falsificat al lui Constantin Tanase. Or, acest Caratase apare in film facind propaganda antilegionara si fiind victima legionarilor. Este un fals grosolan. Dimpotriva, la ora actuala exista informatii care sugereaza ca decesul actorului Tanase poate fi pus pe seama exprimarii sale libere apropo de regimul comunist“, clarifica Lambru.
Nici unificatorul romanilor n-a scapat de erori istoriografice. „In filmul «Mihai Viteazul», batalia de la Calugareni e prezentata ca o mare victorie romaneasca. De fapt, Sinan Pasa, care intr-adevar a fost invins, cum stim din Cosbuc, era comandantul avangardei armatei otomane. Si, in spatele lor, cind au venit restul turcilor, romanii i-au «batut» atit de bine, incit Mihai nu s-a mai oprit pina in Transilvania. Dar asta tine mai degraba de interpretarea istorica decit de eroarea unui scenarist sau a unui documentarist“, nuanteaza istoricul Steliu Lambru.
Colegul sau de breasla Armand Gosu pune pe tapet filmul „Mircea“, cu si de Sergiu Nicolaescu, din 1988. „Ce te poate soca? Ca nu e incadrarea in epoca, faptul ca nu sint acelea costumele... Dar ceea ce m-a surprins cu adevarat era ca punea in gura lui Mircea cel Batrin citate din Ceausescu“, pune istoricul degetul pe rana.
Perioada antica a fost si ea numai buna de tras de par. Sigmirean pomeneste filmul „Dacii“, cu Amza Pellea si Mircea Albulescu, facut in 1966, tocmai prin perioada in care „incepe sa se lanseze mitul istoriei noastre glorioase, hiperbolizate. La acest film, referent stiintific era un istoric de prestigiu, Constantin Daicovici. Imi aduc aminte ca tot atunci a publicat si o carte pe aceasta tema, aparuta in Biblioteca pentru toti si prezentata de Arghezi, insa un istoric clujean a facut-o praf intr-o revista de specialitate a vremii“, rememoreaza istoricul tirgmuresean.
Hollywoodul a fost deschizator de drumuri in ceea ce priveste domesticirea istoriei, nu o data gafele istorice fiind pe masura celebritatii filmului. Este cazul peliculei „Lawrence al Arabiei“, pe care istoricul Kevin Brownlow o comenteaza sec: „Singurele lucruri corecte istoric din acel film sint camilele si desertul“.
Reactia iranienilor la „300 - Eroii de la Termopile“ poate parea insignifianta daca e sa o compari cu muntii de proteste adunati in pragul lui Mel Gibson. A inceput cu „Braveheart - Inima neinfricata“, categorisit drept anti-englez. Apoi, i-a dat inainte cu „Patimile lui Hristos“, acuzat de anti-semitism, iar cu „Apocalypto“ a reusit sa calce pe nervi activistii din Guatemala, suparati de faptul ca stramosii lor sint portretizati ca niste salbatici.
Nici comunitatea stiintifica n-a ramas rece la ultimul film al lui Mel si a dat replica prin gura lui Traci Ardren, antropolog la University of Miami, in publicatia Institutului American de Arheologie: „Gibson repune in scena notiunea rasista si jignitoare cum ca mayasii se comportau brutal unii cu altii cu mult inainte de sosirea europenilor, asa ca meritau, ba chiar aveau nevoie, sa fie salvati de acestia“.
Salvati-l pe Tom Hanks
Blockbusterul lui Steven Spielberg din 1998, „Salvati soldatul Ryan“, a fost acuzat, de catre citiva veterani britanici, de marginalizarea eforturilor trupelor canadiene si engleze, prestate in ziua Z, data la care trupele americane au debarcat in Normandia. Criticul de film Cam Winstanley explica acest fapt afirmind ca trendul dominant in Hollywood este americanizarea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
3 Tag-uri:
Mircea cel Batrin,
Stefan cel Mare,
Steliu Lambru,
Utile:
Trimite pe YM |
Tipareste |
PDF
Ultimele articole din Filme si Cinema
Succes Box Office sau Retea de Socializare?
Cine ar fi crezut acum cativa ani ca un film despre Facebook ar putea sa intre direct in fruntea Top Box Office-ului de peste ocean? Probabil ca nimeni! Facebook are sute de milioane de utilizatori, dar aici nu s-a ajuns uşor. David Fincher ecranizează un scenariu scris de Andrew Sorkin, despre fondatorii uneia dintre cele mai celebre reţele de socializare din lume. Povestea de succes a început în 2003, când Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), pe atunci student la Harvard, avea nevoie de un proiect de suflet pentru a uita de o relaţie eşuată. Alături de colegii săi de facultate, Zuckerberg va trece in filmul "The Social Network - Reteaua de socializare" printr-o mulţime de peripeţii al căror rezultat este facebook.com-ul de astăzi, pe care şi Cinematex.ro are o pagina. Incasarile filmului in acest week-end au fost de 23 milioane USD doar in SUA si 45.000.000 $ in intreaga lume Pe pozitia a doua a topului american, in coborare se afla o animate produsa de cei de la Warner Brothers, pe scurt despre ce este vorba in filmul care a avut peste 10 milioane de dolari incasari din cinematografele americane: Soren, o tânără bufniţă de hambar, are parte de o mulţime de aventuri după ce fratele său îl împinge din cuib asa ca Soren va ajunge, dintr-un orfan oropsit de toată lumea ...
citeste toata stirea >>
Leo. Leo di Caprio. Inception
Box office-ul american ne propune in aceasta saptamana un clasament avand o combinatie de filme SF/Fantasy cu filmele de comedie. Desi a fost anuntat cu fast, lansat intr-o atmosfera care-l anunta pe prima pozitie a clasamentului de peste ocean, ultimul film in care joaca frumoasa - inca- Angelina Jolie n-a reusit decat clasarea pe al doilea loc, Inception, filmul altui actor indragit de public - Leonardo diCaprio - reusit sa stranga in acest weekend peste 43 de milioane de USD, totalizand un total de 143 de milioane de dolari stransi in 2 saptamani de rulaj. Nu e rau, nu e rau chiar deloc pentru un film in care s-au bagat doar 50 de milioane cu tot cu banii pentru actori/regizor.
Comedia animata a celor de la Universal Pictures, Despicable Me se afla pe a treia pozitie cu putin peste 24.000.000 incasari. Faptul ca Toy Story 3 este o animatie care probabil va avea peste 2-3 ani al patrulea film il demonstreaza prezenta in primele 5 filme a acestuia, cu aproape 380 de milioane de USD incasati in 5 saptamani de rulat in cinematografele din Statele unite. Pe locul 4 insa, cu un loc peste Toy Story gasim pe ucenicul vrajitorului Nicholas Cage, un alt film fantasy care ar trebui sa-l vedeti, fie doar datorita efectelor speciale din el. ...
citeste toata stirea >>
Quasimodo din nou pe ecrane
Studiourile Paramount şi producătorul Lorenzo di Bonaventura vor să se întoarcă în Parisul medieval pentru a mai spune o dată povestea celebrului Quasimodo şi a iubirii sale pentru frumoasa Esmeralda. Deocamdată proiectul este doar o propunere de scenariu, dar achiziţionarea ei de către Paramount şi implicarea cunoscutului Di Bonaventura sugerează că am putea vedea tumultuoasa poveste de dragoste pe ecrane peste câţiva ani. ...
citeste toata stirea >>
Sfarsit de eclipsa?
A venit si lunea, ziua in care descoperim noile intrari in Box Office-ul de peste ocean. In aceasta saptamana primul loc este detinut de catre comedia "Despicable Me" produsa de cei de la Universal Pictures, aceasta reusind aproape dublul incasarilor celui de-al treilea film al Twilight Saga: Eclipse, care cu 33 de milioane USD incasari se situeaza pe a doua pozitie a clasamentului american. Stiti voi, filmul acelasi cu adolescentii vampiri lucitori in lumina directa a soarelui, varcolacii cu bicepsi lucrati la sala sau prin aruncari de pe varful muntelui direct in apa oceanului, cu Bella care este indragostita pana peste cap de prietenul ei vampir care la sfarsitul unui film booooooring i-a propus sa se marite cu el (vampirul, nu varcolacul) desi ea incepuse sa-l placa si pe varcolacul permanent desbracat de camasa. In fine, telenovela cu vampiri e pe locul doi. Episodul trei, care este. ...
citeste toata stirea >>
Barbie si Povestea Sirenei
De 1 Iunie, Universal Studios si Audio Visual Romania le ofera copiilor o reintalnire cu unul dintre cele mai indragite personaje din istorie: Barbie, acum in rol de sirena. Peisaje feerice, un val de distractii si o poveste plina de invataturi ne invita sa plonjam in lumea misterioasa din adancuri cu “Barbie in a Mermaid Tale” / “Barbie in Povestea Sirenei”, acum pe DVD. Merliah, o campioana la surfing din Malibu, are o surpriza de proportii in timpul unui concurs: parul ei devine, brusc, roz! Stanjenita in fata publicului, fata se retrage in casa ei de pe plaja si-i povesteste patania bunicului ei. Asa afla ca parul ei roz este dovada unui secret bine pastrat pe care a venit vremea sa-l afle: mama ei este sirena si a lasat-o in grija bunicului fiindca un bebelus doar pe jumatate om, dupa tata, n-ar fi fost in siguranta in Oceania. ...
citeste toata stirea >>
Shrek cel puternic
Lucrurile incep sa se complice in aceasta saptamana in topul Box Office-ului american, al patrulea film din animatia Shrek reusind sa pastreze prima pozitie pentru a doua saptamana la rand, desi in acest week-end s-au lansat doua filme care si-au depus candidatura la prima pozitie: Sex and the city 2 si Prince of Persia. Omul verde, rege peste Far-Far Away reuseste sa adune in cele 3 zile ale week-endului trecut 43 de milioane de USD din cinematografele de peste ocean, totalizand 133 stranse de la lansarea de saptamana trecuta, si tinand cont ca maine este ziua copilului, iar pustii vor sa-l vada pe Shrek in acest an, nu e exclus ca filmul produs de Paramount Pictures sa treaca in week-endul urmator de 200 de milioane stranse. ...
citeste toata stirea >>
Tinerete fara batranete si viata fara ... stiti povestea
Va mai amintiti basmul "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" al lui Petre Ispirescu? Ei bine, vedeta din Grey's Anatomy, Katherine Heigl va interpreta rolul principal în pelicula The Age of Adaline, o poveste de dragoste care va prezenta viaţa unei femei care nu îmbătrâneşte, anunţă Hollywood Reporter. In urma unui accident rutier, o femeie obisnuita sufera de o mica dereglare in ADN permitandu-i acestuia regenerarea continua a celulelor moarte, dar marea problema apare atunci cand in viata femeii apare un barbat. ...
citeste toata stirea >>
John Travolta si Robin Williams sunt "Vechi tovarasi" pe DVD si Blu-ray
Dan (Robin Williams) si Charlie (John Travolta) sunt prieteni si parteneri de afaceri de cursa lunga, tovarasi de distractie si de suferinta. De pilda, cand Dan a trecut prin trauma unui divort, bunul sau prieten Charlie, burlac impatimit, l-a ajutat sa-si aline amarul cu o petrecere de pomina in Las Vegas. Orgia s-a soldat cu o mahmureala crunta, dar temporara si cu doi gemeni... permanenti. Care intra brusc in viata lui Dan cand mama lor, condamnata la doua saptamani de detentie pentru incalcarea unei proprietati, neavand in grija cui sa-i lase, apeleaza la - cine altcineva? - tatal copiilor. Profund surprins si emotionat de reintalnire, “proaspatul” tatic isi accepta pe loc rolul de dadaca, sperand sincer sa se apropie sufleteste de copiii sai. Profesional, insa, momentul nu e deloc prielnic pentru vacante, caci afaceristii Dan si Charlie tocmai negociaza semnarea celui mai “gras” contract din viata lor cu o companie japoneza. Dilema e rezolvata repede: o sa-l ajute si Charlie - doar e direct implicat in zamislirea odraslelor, de vreme ce l-a “ajutat” atunci sa-si revina din divort. La urma urmei, cat poate fi de greu sa aiba grija de doi copii de sapte ani, timp de doua saptamani?! ...
citeste toata stirea >>