Traind sub patru dictaturi, realizarea unui film ca acesta pare incredibila. Legile democratice ale batranului Albion i-au permis scenaristului Peter Morgan sa descrie in culori defavorabile familia regala britanica.
Filmul incepe cu alegerea tanarului Tony Blair ca prim ministru laburist, cu o majoritate zdrobitoare si in entuziasmul general pentru ca aducea un spirit de modernizare, dupa 18 ani de guvernare conservatoare. De altfel intregul film il prezinta intr-o lumina favorabila. Il vedem pe Blair, interpretat de prea putin cunoscutul actor Michael Sheen, intr-o bucatarie modesta, din Downing Street 10, discutand cu sotia sa Cherry (Helen McCrory), o republicana convinsa, si luand apararea monarhiei, pe care nevasta o considera inutila, ba chiar daunatoare. Dupa aceasta discutie, in mod mai mult decat democratic, primul ministru merge sa spele vasele.
O luna dupa alegeri, cand moare printesa Diana, iar regina, trezita din somn, afla de la televizor despre tragicul accident, prea putin impresionata.
Dupa aflarea mortii Dianei, prima reactie a lui Charles, print de Wales (Alex Jenings) intervine pe langa mama sa ca trupul neinsufletit al fostei sotii sa fie adusa in tara cu avionul regal. Regina refuza. Dupa ea, Diana nu mai apartine familiei regale. Charles nu se da batut. Mentionand calitatile umane ale Dianei, el ii aminteste reginei ca defuncta este totusi mama printului mostenitor, viitor rege al Marii Britanii.
Familia regala se afla in acel moment, in vacanta, la castelul Balmoral din Scotia. Aceasta explica si de ce barbatii din familie sunt imbracati in traditionalele fustanele ecosez, nepotrivite cu tragicul eveniment, si care le mareste ridicolul. Printul consort Philip (interpretat de James Cromwell care, prin morga, seamana bine cu personajul) are intiativa de a-i duce pe cei doi baieti ai lui Charles la vanatoare, pentru a nu afla de moartea mamei lor. Este evident tot o gafa. De altfel, pe tot parcursul filmului, Philip este prezentat ca un perfect imbecil, care nu intelege nimic din tragedia ce s-a abatut asupra dinastiei.
Cand Blair ii propune reginei funeralii nationale pentru Diana, Elisabeta considera ca este nevoie doar de o simpla ceremonie privata. Primul ministru, in schimb, face o declaratie prin care isi exprima sincerele condoleante pentru moartea tinerei femei si, inspirat de un consilier al sau, o numeste “printesa a oamenilor”. Aceasta face sa-i creasca substantial popularitatea.
In fata kilometrilor de flori depuse de populatie la poarta palatului Buckingham, in memoria Dianei, flori pe care regina le vede la televizor, ea exclama: “Niciodata nu m-au urat oamenii mai mult ca acum.”
Intr-o convorbire cu regina mama, ea marturiseste ca nu intelege noua generatie. Nici batrana doamna nu pricepe ca vremurile s-au schimbat. Ea are chiar o replica de tot hazul. Atunci cand se propun funeralii pentru Diana de un anumit rang, regina mama protesteaza spunand: “Dar aceste funeralii erau rezervate pentru mine !”
Blair, care admira stoicismul si abnegatia reginei, o convinge ca trebuie sa vina cu intreaga familie la Londra si sa dea o declaratie care sa fie transmisa de toate posturile de televiziune. Regina intelege ca popularitatea Dianei pune in primejdie soarta dinastiei. Ea face aceasta declaratie. Suverana adauga, tot la sugestia primului ministru, alaturi de cuvintele “in calitate de regina” si pe cea de “bunica”. Exprimandu-si durerea pentru pierderea Dianei, ea castiga in stima supusilor ei. Puternica femeie care conduce singura masina, careia ii place sa de plimbe pe jos, neinsotita, pe imensul ei domeniu, este admirabil interpretata de Helen Mirren. Exista in film un moment care prezinta si o alta fateta, mai putin dura a reginei. Este atunci cand, in plimbarea ei, intalneste un cerb magnific, despre care stie ca e tinta vanatorilor. Ea goneste cerbul ca sa nu cada prada gloantelor si sufera cand va fi totusi impuscat. Desi, in film, personalul palatului sau Blair nu i se adreseaza cu apelativul “majestate” ci numai “doamna”, atunci cand, la Venetia, a primit, premiul pentru cea mai buna actrita, interpreta a fost prezentata ca “Majestatea Sa Regina Helen Mirren.” Ea venea in laguna dupa ce primise premiul Emy - echivalentul Oscarului pentru programele TV. Acest premiu ii fusese acordat pentru interpretarea rolului Elisabetei I. Trebuie vazuta aceasta actrita cand, jucand rolul Elisabetei II, trece prin fata multimii adunate pentru a aduce flori in memoria Dianei, si vede o fetita cu un buchet in mana. Cum fetita nu putea trece de cordonul politienesc, regina ii propune sa i-l depuna ea alaturi de celelalte buchete. Dar fetita ii spune ca buchetul l-a adus pentru ea, pentru regina. Lumina care infloreste pe obrazul suveranei este emotionant pana la lacrimi. Apoi, cand, fapt rar in viata Elisabetei, se intretine cu cetatenii adunati in fata palatului si isi aduce si ea ofranda in memoria printesei disparute, multimea izbucneste in aplauze.
“The Queen” a fost singurul film englezesc din competitia pentru “Leul de aur “. Primindu-si premiul, Helen Mirren a spus ca filmul are o mama si un tata. Tatal este regizorul Stephen Frears, premiat si el la cea de a noua aniversare a decernarii premiilor BIFA - festivitate anuala a Filmului Britanic Independent, iar mama este Peter Morgan, care a obtinut premiul pentru cel mai bun scenariu, tot la Venetia.
| ||||
Trimite prin YM |
Tipareste |
Vezi PDF |
Login |
|
Articole similare |
||||
Termeni si conditii | Disclaimer | Confidentialitate | Arhiva de articole | Webmaster tools | Parteneri Media | Despre noi
2006 - 2008 © copyright GWP Entertainment. Toate drepturile rezervate.
Copierea sau duplicarea continutului acestui site se pedepseste conform legilor in vigoare!